Heeft mijn auto een roetfilter?

Professioneel reinigen van roetfilters
U bent bij ons op het juiste adres.

Vraagt u zich af of uw auto een roetfilter heeft? Dit kunt u gemakkelijk achterhalen. Bij dieselauto’s die gebouwd zijn na 2007 is er meestal een roetfilter gemonteerd. Een roetfilter moet ervoor zorgen dat deze auto’s een stuk duurzamer gaan rijden.

w

Bereikbaarheid

7 dagen per week

Binnen 1 dag klaar

Ophalen of verzenden

Helpdesk

Heeft u een vraag?

Hoe weet u of uw auto een roetfilter heeft?

Dit onderdeel houdt namelijk roet en andere stofdeeltjes tegen, zodat deze niet met de overige uitlaatgassen worden verspreid. Roet is schadelijk voor mens en milieu, en dat is ook meteen de reden dat deze filter is gebouwd.

Het roetfilter vangt deze stoffen op en slaat deze op. Wanneer de motor een hoge temperatuur bereikt gaat het roetfilter in regeneratie, waarbij de opgeslagen deeltjes worden verbrand en enkel een beetje as overblijft. Dit overgebleven as zal uiteindelijk de veroudering en vervuiling van het filter verklaren. Niet elke auto heeft een ingebouwde roetfilter, maar hoe kunt u nou weten of u er wel of geen heeft? De specialisten van De Roetfilter Dokter vertellen u er meer over.

Before and after

Veel voorkomende oorzaken van problemen zijn:

Defect uitlaat gas recirculatie systeem (EGR).

Turbo of turbo regeling.

Lekkage van inlaat lucht systeem

(intercooler en luchtslangen en leidingen).

Luchtmassameter meet verkeer de waarde.

Sensoren in de uitlaat zijn defect of geven verkeerde waarden.

Extreme vervuiling van het inlaatspruitstuk.

De maximale opslag capaciteit van het roetfilter is bereikt door hoge kilometerstand.

Handmatige regeneratie en of gebruik van chemische hulpmiddelen zullen slechts tijdelijk uitkomst bieden, het stukje filter dat nog over is wordt hierdoor extra goed schoon gemaakt waardoor wel weer enige tijd het roetfilter werkt. De opslag capaciteit wordt echter niet hersteld waardoor het systeem in veel gevallen nog te vaak regenereert  met als gevolg dat het voertuig een te hoog brandstof verbruik blijft houden.

Hoe weet u of uw auto een roetfilter heeft?

Rijdt u een dieselauto en komt deze uit 2007 of later? Dan kunt u ervan uitgaan dat er een roetfilter in uw auto zit. Vanaf 2007 is dit namelijk verplicht bij dieselauto’s. De reden hiervan is om de uitlaatgassen van deze auto’s te kunnen laten voldoen aan de Europese emissie-eisen. Dit zijn strenge eisen waaraan we ons in Nederland aan moeten houden. Doen we dit niet, dan riskeren we ernstige gevolgen.

Wanneer u wilt controleren of u een roetfilter heeft, kunt u dit onder de auto zien. Het roetfilter moet zich bevinden in het verloop van de uitlaat. Ook zijn er verschillende websites waarbij op kenteken gecheckt kan worden of u een roetfilter heeft.

Wanneer u zich afvraagt of uw auto een roetfilter heeft, kunt u dit dus op meerdere manieren controleren. Dit is belangrijk om te weten. Wanneer een roetfilter verstopt gaat zitten, gaat er een lampje branden. Dit is een waarschuwing die u laat weten dat u naar een garage moet gaan. Te lang doorrijden met een verstopte roetfilter kan zorgen voor een verminderd vermogen, een stinkende geur tijdens het rijden en een hoger brandstofgebruik. Wanneer u hier een langere tijd mee doorrijdt, kan het roetfilter kapot gaan en zal uw auto in noodloop terechtkomen. Om dit vervolgens te vervangen, kunt u bij De Roetfilter Dokter terecht.

De voor- en nadelen van een auto met een roetfilter

Het hebben van een auto met een roetfilter heeft verschillende voordelen. Zo is het een stuk beter voor het milieu en de mensen, doordat de schadelijke delen eruit gefilterd worden.

Naast de genoemde voordelen, heeft een roetfilter ook nadelen. Deze nadelen zijn vooral van invloed op de auto. Een auto met roetfilter heeft meer onderhoud nodig, wat natuurlijk kosten met zich meebrengt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de motor harder moet werken, waardoor het vermogen lager is en het verbruik hoger is. De temperatuur van de motor, maar ook de gehele auto is hoger en de motor reageert langzamer.

Het verwijderen van het roetfilter uit uw dieselauto is strafbaar. Dit komt doordat het de eisen van de Europese-emissie schaadt. Bij De Roetfilter Dokter zien wij meer voordelen in het hebben van een roetfilter. Deze voordelen houden zich enkel aan wanneer u goed uw roetfilter onderhoudt en ervoor zorgt dat deze niet verstopt raakt.

De Roetfilter Doktor

Contact

Heeft u na uw bezoek aan onze website nog vragen? 
Of direct hulp nodig!?

Neem contact op met  De Roetfilter Dokter

Handelstraat 20-A
6851 EH Huissen

Of vul het contactformulier in, één van onze medewerkers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier