Roetfilter lampje

Professioneel reinigen en schoonmaken
U bent bij ons op het juiste adres.

w

Bereikbaarheid

7 dagen per week

Binnen 1 dag klaar

Ophalen of verzenden

Helpdesk

Heeft u een vraag?

Roetfilter lampje van uw auto

In het dashboard bevindt zich het roetfilter lampje. Dit is een oranje lampje dat gaat branden wanneer er iets niet in orde is met betrekking tot het roetfilter. Dit roetfilter bevindt zich bij de uitlaat en is een onderdeel van deze cyclus. Dit filter houdt de schadelijke stof roet en andere fijn stof tegen. Het is verplicht om een roetfilter te hebben, omdat het schadelijk is voor de gezondheid en voor het milieu. Bij De Roetfilter Dokter willen we dit natuurlijk voorkomen.

Het stof dat wordt tegengehouden wordt opgeslagen en door regenereren wordt dit verbrand. Dit is iets wat een auto vaak zelf regelt. Het kan zo zijn dat dit regenereren om welke reden dan ook niet goed gaat. Waardoor de stof en het roet zich blijft ophopen. Wanneer dit te lang doorgaat kan er een verstopping ontstaan. Het gevolg van doorrijden met een verstopping is een kapotte roetfilter.

Op het moment dat het roetfilter verstopt zit of kapot is, gaat het roetfilter lampje branden. Deze bevindt zich in het dashboard.

Before and after

Veel voorkomende oorzaken van problemen zijn:

Defect uitlaat gas recirculatie systeem (EGR).

Turbo of turbo regeling.

Lekkage van inlaat lucht systeem

(intercooler en luchtslangen en leidingen).

Luchtmassameter meet verkeer de waarde.

Sensoren in de uitlaat zijn defect of geven verkeerde waarden.

Extreme vervuiling van het inlaatspruitstuk.

De maximale opslag capaciteit van het roetfilter is bereikt door hoge kilometerstand.

Handmatige regeneratie en of gebruik van chemische hulpmiddelen zullen slechts tijdelijk uitkomst bieden, het stukje filter dat nog over is wordt hierdoor extra goed schoon gemaakt waardoor wel weer enige tijd het roetfilter werkt. De opslag capaciteit wordt echter niet hersteld waardoor het systeem in veel gevallen nog te vaak regenereert  met als gevolg dat het voertuig een te hoog brandstof verbruik blijft houden.

Dit is Wat te doen als het roetfilter lampje brandt?

Het roetfilter lampje brandt zodra er iets aan de hand is met het roetfilter. Het kan namelijk zo zijn dat het filter verstopt zit en dat de schadelijke stoffen niet worden tegengehouden. Het lampje is oranje van kleur. Wanneer dit gaat branden kunt u echter gewoon doorrijden. Wel moet er zo snel mogelijk iemand naar kijken. Met doorrijden wordt dus gedoeld op het rijden naar een garage. Bij De Roetfilter Dokter raden we aan zo snel mogelijk naar een garage te gaan. We raden u af nog vele kilometers af te leggen wanneer dit lampje brandt.

Roetfilter lampje

Wanneer het roetfilter lampje brandt is dit een waarschuwing voor u dat er een verstopping zit in het filter. Dit kan eenvoudig te verhelpen zijn, maar dit is wel iets waarmee u naar een professional gaat. Ziet u dit lampje branden? Rijdt dan door naar huis of naar een garage, maar ga geen lange afstanden meer afleggen zonder ernaar te laten kijken.

Nadelen aan de werking van de roetfilter

Ondanks dat het roetfilter een goede werking heeft op het milieu, heeft het nadelige gevolgen voor de auto zelf. Zo kan het roetfilter systeem op den duur minder goed gaan functioneren. Dit kan als gevolg hebben dat het as achterblijft, maar ook een ophoping van roet. Deze ophoping van roet kan weer ontstaan doordat er te korte stukken worden gereden of dat het voertuig niet goed op temperatuur komt.

Dit heeft als gevolgen een stijging in het oliepeil, een hoge regeneratie frequentie, een hoog brandstofverbruik of een storing in het display. Dit zijn negatieve gevolgen voor uw auto.

Het hebben van een roetfilter heeft over het algemeen verschillende negatieve gevolgen op uw auto. Zo zorgt het voor een lager vermogen, met een hoger verbruik. Uw auto moet dus meer moeite doen om op dezelfde kracht vooruit te komen. Wanneer er problemen zijn met het roetfilter en u anticipeert hier niet snel op, dan zal dit ook nadelige gevolgen hebben voor uw auto. Waarbij het roetfilter kapot kan gaan, maar ook de auto zijn vermogen kan verliezen. Daarbij komen ook nog de negatieve gevolgen die dit heeft op het milieu.

Minder vermogen als roetfilter vol zit

Een van de grootste gevolgen van een volle roetfilter is dat je auto minder vermogen heeft. Doordat er te veel roet zich heeft opgehoopt vertraagt het de verbranding in de motor. Dit heeft tot gevolg dat je vermogensverlies lijdt. Uiteraard zal je dit weer terugzien in de portemonnee omdat u meer gaat betalen voor hetzelfde aantal afgelegde kilometers.

U gaat meer brandstof verbruiken

U kunt een kapot roetfilter ook herkennen aan het brandstofverbruik dat omhoog gaat. Wanneer u merkt dat u meer brandstof verbruikt waar u voorheen minder nodig zou hebben is dit een teken dat er misschien iets mis is met het roetfilter. Dit is vaak de reden dat iemand naar de garage gaat, omdat het erg opvallend is wanneer u meer brandstof nodig hebt voor een rit. Zo ziet u dus dat het op tijd laten schoonmaken van een roetfilter die vol zit belangrijk is als u op de kosten let tijdens het rijden.

 

 

Wat zijn problemen in de werking van het roetfilter?

Het roetfilter vangt de schadelijke stofjes op in het filter. Bij elke gereden kilometer zijn dit er weer meer, waardoor het filter op een gegeven moment vol zit. Per auto verschilt dit of het bijvoorbeeld na 350 kilometer is, of na 1000. Wanneer u met uw auto langer verre afstanden rijdt, hoeft u zich nergens zorgen om te maken, dit veroorzaakt namelijk de regeneratie. Wat ervoor zorgt dat deze opgeslagen deeltjes verbranden en er ruimte ontstaat voor nieuwe deeltjes.

Het kan ook zo zijn dat de motor niet op temperatuur komt en dat er geen regeneratie wordt gestart. Wanneer dit het geval is ontstaat er een ophoping van roet en andere stofdeeltjes waardoor het filter op een gegeven moment vol zit. Wanneer dit het geval is spreken we van een verstopping. Dit is schadelijk voor uw auto en het milieu en moet daarom verholpen worden.

Wanneer er problemen zijn met uw roetfilter, kunt u dit zien aan een waarschuwingslampje in het dashboard. Dit laat zien dat de werking van het roetfilter het niet meer goed doet. Ook kunt u dit merken aan andere aspecten. Zo gaat uw auto stinken tijdens het rijden, maar ook kan de auto gaan schokken en trillen. Dit geeft u een waarschuwing dat er iets niet in orde is. Het waarschuwingslampje betekent dat u nog wel verder kunt rijden, maar snel langs de garage moet om uw roetfilter na te laten kijken.

Oplossingen voor de werking roetfilter

Zoals hiervoor al werd genoemd, kunt u bij De Roetfilter Dokter ook terecht voor een geforceerde regeneratie. Hierbij zorgen wij door het toedienen van een middel voor het regenereren van de roetfilter.

Op die manier zorgen wij ervoor dat het filter weer compleet schoon is en u weer veilige kilometers kunt maken. Hierbij is het belangrijk dat u een goed beeld heeft van hoe u dit kunt voorkomen. Alleen zo zorgen we ervoor dat u zelf de regeneratie kunt activeren.

Dit kunt u doen door vaker lange afstanden te rijden, waardoor de motor op temperatuur komt. Door de hoge temperatuur kunnen de deeltjes worden verbrand om zo weer ruimte te creëren. Als u vragen heeft over uw roetfilter, dan kunt u altijd bij ons terecht.

De Roetfilter Doktor

Contact

Heeft u na uw bezoek aan onze website nog vragen? 
Of direct hulp nodig!?

Neem contact op met  De Roetfilter Dokter

Handelstraat 20-A
6851 EH Huissen

Of vul het contactformulier in, één van onze medewerkers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier