Meest gestelde vragen

Professioneel reinigen van roetfilters
U bent bij ons op het juiste adres.

Een diesel motor produceert bij de verbranding van dieselbrandstof roetdeeltjes, deze worden opgevangen in het roetfilter. Na een bepaald aantal kilometers is het roetfilter vol geraakt met roetdeeltjes. Op dat moment start een schoon brand proces regeneratie genaamd.

w

Bereikbaarheid

7 dagen per week

Binnen 1 dag klaar

Ophalen of verzenden

Helpdesk

Heeft u een vraag?

Wat is een roetfilter?

De meeste moderne diesel voertuigen hebben tegenwoordig een roetfilter ook wel DPF (Diesel Partikel Filter) genoemd.
Een DPF is ontwikkeld om te voorkomen dat roetdeeltjes in de buitenlucht terecht komen, welke schadelijk zijn voor de mens en het milieu.

Werking roetfilter?

Een diesel motor produceert bij de verbranding van dieselbrandstof roetdeeltjes, deze worden opgevangen in het roetfilter. Na een bepaald aantal kilometers is het roetfilter vol geraakt met roetdeeltjes. Op dat moment start een schoon brand proces regeneratie genaamd.

Regeneratie proces

Door verschillende sensoren in het uitlaatsysteem worden waardes gemeten. Het motor managementsysteem ECU (Electronic Control Unit) van het voertuig controleert deze waarden en start het regeneratie proces als de juiste omstandigheden daar zijn.
Nadelige punten van het roetfilter systeem.
Jammer genoeg heeft een roetfilter systeem niet alleen positieve kanten. Vooral bij het rijden van korte stukken waarbij het systeem niet goed op temperatuur komt. Als gevolg van ophoping van roetdeeltjes zal het roetfilter verstopt raken.

Met de volgende nadelige punten

Roetfilter DPF

Stijging van oliepeil

(kans tot het op hol slaan van motor).

Roetfilter DPF

Regeneratie wordt wel opgestart maar niet afgemaakt.

Roetfilter DPF

Verminderd motor vermogen (noodloop).

Roetfilter DPF

Verhoogd brandstof verbruik.

Roetfilter DPF

Storings lampje op dashboard gaat aan.

Roetfilter DPF

Rook uit de uitlaat

Kenmerken verstopt roetfiler

Ook een roetfilter heeft een vervangstermijn, deze kunt u terugvinden in de onderhoudshandleiding van de fabrikant. As is hoofdzakelijke afkomstig uit smeerolie en dit as blijft achter in het filter. De fabrikant heeft bepaald wanneer het filter vol zit met as en zou dan moeten worden vervangen. Met onze reinigingsmachines kunnen wij dit as verwijderen. Het roetfilter werkt daarna weer naar behoren.

Met de volgende nadelige punten

Roetfilter DPF

Storingsmelding

Roetfilter DPF

Stijgend olie pijl

Roetfilter DPF

Verhoogd brandstofverbruik

Roetfilter DPF

Verminderd vermogen / snelheid

Wanneer een roetfilter reinigen?

Dit is per fabrikant en soort voertuig verschillend, bij personenauto’s ligt dit meestal tussen de 100.000 en 200.000 kilometer. Voor de juiste intervaltermijn raadpleeg de onderhoudsinstructie of informeer bij de merk dealer.Bij off road, industrie voertuigen of machines wordt het roetfilter na een aantal bedrijfsuren gereinigd. Dit is sterk afhankelijk van het soort filter en de bedrijfsomstandigheden.

Wij adviseren om te reinigen zodra de eerste problemen zich voordoen, of zelfs beter nog dit eerder en preventief te doen. Op tijd reinigen verlengt de levensduur van een roetfilter.Vermijd tussenstappen met chemische reinigingsvloeistoffen en geforceerde regeneraties, dit voor het behoud van uw kostbare roetfilter.

Reiniging met onze gespecialiseerde reinigingsmachines bespaart u tijd, geld en ergernis.
Uiteraard voeren wij voor, tijdens en na reiniging diverse controles uit. Mocht het zo zijn dat wij voor, tijdens of na het proces ontdekken dat het filter onherstelbaar is beschadigd of niet naar behoren gaat functioneren, brengen wij voor het gehele reinigingsproces geen kosten in rekening.
Bij een door ons gereinigd roetfilter ontvangt u een testrapport met de status van het filter voor en na de reiniging.

Kan een roetfilter altijd worden gereinigd

De meeste roetfilters kunnen worden gereinigd. Het moet wel zo zijn dat het roetfilter geen inwendige schade heeft door verbranding of mechanische oorzaak, zoals een defecte EGR klep.

Inwendige schade wordt veelal veroorzaakt door te lang door rijden met een bijna verstopt filter. Ook het toevoegen van chemische reinigingsmiddelen of andere wondermiddeltjes kunnen uw roetfilter onherstelbaar beschadigen.

Het is beter om te kiezen voor een gecontroleerde professionele reiniging en sla het gebruik van chemische middelen en geforceerde regeneratie over.

Garantie en voorwaarden

Op elke DPF reiniging geven wij 6 maanden garantie.
Deze garantie houdt in dat als uw DPF binnen 6 maanden weer vol zit wij deze gratis voor u reinigen.

Wij geven geen garantie op sensoren, leidingen, wartels en transport-schade veroorzaakt door ondeugdelijke verpakking.
Wij streven er naar om dezelfde werkdag uw DPF retour te leveren. Sommige reinigingen duren langer als de DPF vol zit met olie of dieselbrandstof.

De Roetfilter Doktor

Contact

Heeft u na uw bezoek aan onze website nog vragen? 
Of direct hulp nodig!?

Neem contact op met  De Roetfilter Dokter

Handelstraat 20-A
6851 EH Huissen

Of vul het contactformulier in, één van onze medewerkers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier