Roetfilter verwijderen

Heeft u problemen met uw roetfilter? Wij begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn. Roetfilters zijn essentieel voor het verminderen van de uitstoot van dieselauto’s, maar kunnen soms voor hoofdpijn zorgen.

w

Bereikbaarheid

7 dagen per week

Binnen 1 dag klaar

Ophalen of verzenden

Helpdesk

Heeft u een vraag?

Wanneer roetfilter verwijderen?

Het verwijderen van uw roetfilter kan een overweging zijn in specifieke situaties. Over het algemeen wordt dit aanbevolen wanneer u te maken heeft met aanhoudende problemen die niet eenvoudig op te lossen zijn met standaard onderhoud of reiniging. Dit kan het geval zijn als:

  • U herhaaldelijk foutmeldingen van het roetfilter in uw voertuig krijgt.
  • De onderhouds- en. reparatiekosten voor het roetfilter buitensporig hoog worden.
  • U merkt dat de motorprestaties afnemen, wat kan wijzen op een verstopt of ineffectief roetfilter.

Voordat u besluit uw roetfilter te verwijderen, is het belangrijk om de juridische en milieunormen in uw regio in overweging te nemen en professioneel advies in te winnen. Het verwijderen van het roetfilter kan gevolgen hebben voor de APK-keuring en de uitstoot van uw voertuig.

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN UW ROETFILTER VERWIJDEREN?

Het roetfilter verwijderen heeft verschillende voordelen voor uw auto. Zo voorkomt u reparatiekosten wanneer het roetfilter vervangen of gereinigd moet worden. Hierdoor zijn de algemene onderhoudskosten ook een stuk lager. De werking van het roetfilter zorgt er namelijk voor dat de motor niet optimaal presteert. Het verwijderen van het filter zal er dus zorgen voor een langere levensduur van de motor.

Naast een positieve werking op de motor, heeft het verwijderen van het roetfilter ook voordelen op het brandstofverbruik. Bij dezelfde rijstijl zult u zo’n 6 tot 10% daling merken. Een laatste voordeel is dat de uitlaatgassen een lagere temperatuur zullen hebben. Doordat het regenereren niet meer plaatsvindt in de uitlaat cyclus zijn de uitlaatgassen een stuk lager in temperatuur. Hieronder nog alles onder elkaar: 

  • Lagere brandstofverbruik
  • Verbeterde motorprestaties
  • Vermindering van onderhoudskosten
Before and after

Veel voorkomende oorzaken van problemen zijn:

Defect uitlaat gas recirculatie systeem (EGR).

Turbo of turbo regeling.

Lekkage van inlaat lucht systeem

(intercooler en luchtslangen en leidingen).

Luchtmassameter meet verkeer de waarde.

Sensoren in de uitlaat zijn defect of geven verkeerde waarden.

Extreme vervuiling van het inlaatspruitstuk.

De maximale opslag capaciteit van het roetfilter is bereikt door hoge kilometerstand.

Handmatige regeneratie en of gebruik van chemische hulpmiddelen zullen slechts tijdelijk uitkomst bieden, het stukje filter dat nog over is wordt hierdoor extra goed schoon gemaakt waardoor wel weer enige tijd het roetfilter werkt. De opslag capaciteit wordt echter niet hersteld waardoor het systeem in veel gevallen nog te vaak regenereert  met als gevolg dat het voertuig een te hoog brandstof verbruik blijft houden.

Wanneer kunt u uw roetfilter verwijderen?

Bij sommige dieselauto’s kunt u uw roetfilter gegevens uit het kentekenregister verwijderen. Op die manier kan uw auto hierop niet worden afgekeurd bij een APK-keuring. Niet elk voertuig komt hiervoor in aanmerking. Wanneer u een personenauto heeft met een datum van 1 januari 2017 kunt u wel uw roetfilter verwijderen. Ook wanneer u een bedrijfsauto heeft met een eerste toelatingsdatum van voor 2012 en waarbij de deeltjes in gram/kilometer worden gemeten, kunt u het filter verwijderen.

Wanneer uw auto in aanmerking komt voor het verwijderen van het roetfilter, moet deze nog aan twee voorwaarden voldoen. Het voertuig moet op uw naam staan of op de naam van uw bedrijf. En het roetfilter moet bij de productie zijn geplaatst. Wanneer dit niet het geval is, mag u het roetfilter niet verwijderen. Komt uw auto hier wel voor in aanmerking, dan kunt u uw roetfilter laten verwijderen.

 

Wettelijke en Milieu-overwegingen

Wij houden ons aan de huidige wetgeving en adviseren u over de milieueffecten van roetfilter verwijdering. We bieden ook alternatieven zoals regelmatig onderhoud en reiniging om de levensduur van uw roetfilter te verlengen.

 

Roetfilter laten verwijderen door De Roetfilter Dokter

Wanneer uw roetfilter kapot is en aan vervanging toe is, kunt u uw roetfilter verwijderen. Toch raden we bij De Roetfilter Dokter af om dit te doen. Het verwijderen van uw roetfilter is namelijk verboden sinds juli 2018. Toch kan het verschillende voordelen bieden om uw roetfilter te verwijderen. Zo verhoogt u de motor prestaties en brandstofbesparing. Toch heeft het verwijderen van het roetfilter ook verschillende nadelen. Het is namelijk strafbaar, slecht voor het milieu, het zorgt voor veel gedoe en kan het hoge kosten met zich meebrengen door de boete die u ervoor kunt krijgen.

Het verwijderen van het roetfilter is strafbaar omdat de uitlaatgassen van Nederland moeten voldoen aan de eisen van de Europese emissie. Om de uitlaatgassen hieraan te laten voldoen, moeten dieselauto’s een goed werkende roetfilter hebben. Vandaar dat het verwijderen van uw roetfilter verboden is.

Bij De Roetfilter Dokter kunnen we ook de voordelen van het verwijderen van het roetfilter inzien. Echter is het behouden hiervan een goedkoop en duurzaam alternatief.

Alternatieven voor het roetfilter verwijderen

Bij De Roetfilter Dokter bieden we een goedkopere en duurzamere optie aan naast het verwijderen van het roetfilter. Wanneer u deze verwijdert loopt u het risico op een boete. Dit kan een flink bedrag zijn. Hoewel er voordelen verbonden zijn aan het verwijderen van dit filter, raden wij je toch aan deze te behouden. Om ervoor te zorgen dat uw filter niet kapot gaat is het belangrijk deze goed te onderhouden.

U kunt problemen met het roetfilter gemakkelijk voorkomen door niet te laag in toeren te rijden, langere afstanden af te leggen en een bepaalde olie te gebruiken voor het regeneratiecyclus. Op deze manier blijft uw roetfilter in een goede conditie en hoeft er niets verwijderd te worden.

Verder is het ontzettend belangrijk om het roetfilter te reinigen. Dit doen wij bij De Roetfilter Dokter met veel plezier voor u. Bij deze reiniging maken we door het gebruik van een oplossing het volledige filter weer schoon. Dit voorkomt verstoppingen, wat had kunnen leiden tot een defecte roetfilter.

De Roetfilter Doktor

Contact

Heeft u na uw bezoek aan onze website nog vragen? 
Of direct hulp nodig!?

Neem contact op met  De Roetfilter Dokter

Handelstraat 20-A
6851 EH Huissen

Of vul het contactformulier in, één van onze medewerkers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier