Roetfilter regenereren

Professioneel reinigen en schoonmaken
U bent bij ons op het juiste adres.

w

Bereikbaarheid

7 dagen per week

Binnen 1 dag klaar

Ophalen of verzenden

Helpdesk

Heeft u een vraag?

Uw roetfilter regenereren?

Als eigenaar van een dieselauto heeft u er vast al eens van gehoord, roetfilter genereren. Dit is een proces dat plaatsvindt in het roetfilter, dat zich weer bevindt als onderdeel van het uitlaatsysteem. Het roetfilter is ontworpen om de dieselauto’s duurzamer te maken. Door het tegenhouden van roet en andere stofdeeltjes, wordt voorkomen dat schadelijke stoffen met de uitlaat van dieselauto’s mee gaan.

Deze deeltjes zijn schadelijk voor zowel mens als milieu. Het hebben van zo’n filter is dus erg belangrijk wanneer u een dieselauto rijdt. Bij het autorijden komen er veel van dit soort stofjes vrij, die gelukkig worden tegengehouden. Wel kan dit filter een keer vol zitten. Wanneer dit het geval is ontstaat er een ontstopping in het roetfilter. Bij De Roetfilter Dokter kunnen we iets doen aan deze ontstopping. Dit heet regenereren.

Before and after

Veel voorkomende oorzaken van problemen zijn:

Defect uitlaat gas recirculatie systeem (EGR).

Turbo of turbo regeling.

Lekkage van inlaat lucht systeem

(intercooler en luchtslangen en leidingen).

Luchtmassameter meet verkeer de waarde.

Sensoren in de uitlaat zijn defect of geven verkeerde waarden.

Extreme vervuiling van het inlaatspruitstuk.

De maximale opslag capaciteit van het roetfilter is bereikt door hoge kilometerstand.

Handmatige regeneratie en of gebruik van chemische hulpmiddelen zullen slechts tijdelijk uitkomst bieden, het stukje filter dat nog over is wordt hierdoor extra goed schoon gemaakt waardoor wel weer enige tijd het roetfilter werkt. De opslag capaciteit wordt echter niet hersteld waardoor het systeem in veel gevallen nog te vaak regenereert  met als gevolg dat het voertuig een te hoog brandstof verbruik blijft houden.

Wat is het roetfilter genereren?

In het roetfilter wordt as en andere stofdeeltjes tegengehouden. Op een gegeven moment zijn deze opslagruimtes vol. Dan wordt de temperatuur omhoog gebracht en worden de roet en de andere stofdeeltjes verbrand. Het verbranden van deze deeltjes wordt ook wel roetfilter regenereren genoemd. Dit is dus het verbranden van de opgeslagen deeltjes in het roetfilter.

Bij het verbranden hiervan ontstaat een klein beetje as, wat de vervuiling en veroudering van het systeem verklaart. Hoe meer deeltjes er worden verbrand, hoe meer as er ontstaat en dus hoe sneller het roetfilter vervuild raakt.

De regeneratie van de auto is iets wat een auto in principe zelf kan regelen wanneer de motor een hoge temperatuur heeft. Roet verbrand bij een temperatuur van 600 graden celcius. Om ervoor te zorgen dat een motor deze temperatuur bereikt, moet u ongeveer 20 minuten op een snelweg rijden. Door het rijden van korte afstanden wordt de motor niet warm genoeg en zal er ook geen regeneratie plaatsvinden. Bij de regeneratie wordt een klein beetje olie bij het roetfilter gevoegd, wat helpt bij het opbranden van de deeltjes.

Wanneer u alleen korte afstanden aflegt met uw auto, zal de motor niet de benodigde temperatuur behalen. Hierdoor blijven de stofdeeltjes zich maar ophopen en zal dit uiteindelijk zorgen voor een verstopping.

Regenereren auto zelf in handen nemen

Zoals hiervoor is beschreven, kunt u de regeneratie van uw auto deels in eigen handen nemen. Hierbij moet u zorgen voor een motor die goed warm is door bijvoorbeeld een stuk op de snelweg te gaan rijden. Door een langere tijd een hoge snelheid te hebben wordt de motor warmer. Door het warmer worden van de motor wordt een regeneratie in gang gezet.

Wanneer u niet vaak lange afstanden aflegt, is het belangrijk dat u de tijd neemt om uw roetfilter te reinigen. Dit kunt u gemakkelijk bij De Roetfilter Dokter doen. Wij zijn gespecialiseerd in het reinigen van roetfilters. Hierbij maken we gebruik van een professionele machine waarbij een middel in het filter wordt gespoten. Dit middel veroorzaakt een geforceerde roetfilter regeneratie, waardoor het filter alsnog wordt gereinigd.

De gevolgen van het roetfilter niet regenereren

Kiest u ervoor om geen roetfilter regeneratie te ondergaan en rijdt u geen lange afstanden, dan zullen er verstoppingen ontstaan in het roetfilter. Deze verstoppingen zorgen ervoor dat de deeltjes niet meer kunnen worden opgeslagen, maar ook zorgt dit ervoor dat de uitlaatgassen er niet meer goed doorheen kunnen. Wanneer u verstoppingen heeft in uw roetfilter zal er een lampje gaan branden in het dashboard.

Dit lampje waarschuwt u dat er iets mis is. U kunt nog doorrijden, maar wel zo snel mogelijk naar een garage. Blijft u doorrijden met een verstopping in uw roetfilter, dan zal het vermogen van de auto afnemen, deze meer gaan verbruiken en kan de auto beginnen met schokken. Het lang doorrijden met een verstopte roetfilter raden we bij De Roetfilter Dokter dus af.

De Roetfilter Doktor

Contact

Heeft u na uw bezoek aan onze website nog vragen? 
Of direct hulp nodig!?

Neem contact op met  De Roetfilter Dokter

Handelstraat 20-A
6851 EH Huissen

Of vul het contactformulier in, één van onze medewerkers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier