Roetfilter verstopt

Professioneel reinigen en schoonmaken
U bent bij ons op het juiste adres.

w

Bereikbaarheid

7 dagen per week

Binnen 1 dag klaar

Ophalen of verzenden

Helpdesk

Heeft u een vraag?

Wat moet u doen als uw roetfilter verstopt is?

Wanneer u een roetfilter heeft, dan heeft u misschien ook wel eens roetfilter problemen gehad. Een roetfilter is een onderdeel dat in dieselauto’s is gemonteerd om ervoor te zorgen dat roet en andere stofdeeltjes worden tegengehouden en niet meegaan met de overige uitlaatgassen. Roet is namelijk schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor het milieu. Dit is meteen de reden dat het roetfilter wordt toegepast.

Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem, waarbij roet en de andere deeltjes worden opgeslagen. Eens in de zoveel tijd, wanneer de motor warm genoeg wordt, worden deze deeltjes verbrand. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Wat hieruit overblijft is as. Dit blijft achter in het filter en verklaart hoe deze filters verouderen en vervuilen. Het regenereren wordt dus in gang gezet wanneer de motor een bepaalde temperatuur bereikt.

Dit gebeurt wanneer u ongeveer 20 minuten op de snelweg gaat rijden. Rijdt u met uw auto vaak geen lange afstanden, dan kan het zo zijn dat deze regeneratie niet begint en de stofdeeltjes niet verbranden. Dit betekent dat deze stofdeeltjes achterblijven in het systeem. Wat zorgt voor een verstopping. Bij De Roetfilter Dokter weten we hoe vervelend een verstopping kan zijn. Daarom geven we tips in hoe u deze kunt herkennen, hoe ze opgelost kunnen worden en hoe ze voorkomen kunnen worden.

Before and after

Veel voorkomende oorzaken van problemen zijn:

Defect uitlaat gas recirculatie systeem (EGR).

Turbo of turbo regeling.

Lekkage van inlaat lucht systeem

(intercooler en luchtslangen en leidingen).

Luchtmassameter meet verkeer de waarde.

Sensoren in de uitlaat zijn defect of geven verkeerde waarden.

Extreme vervuiling van het inlaatspruitstuk.

De maximale opslag capaciteit van het roetfilter is bereikt door hoge kilometerstand.

Handmatige regeneratie en of gebruik van chemische hulpmiddelen zullen slechts tijdelijk uitkomst bieden, het stukje filter dat nog over is wordt hierdoor extra goed schoon gemaakt waardoor wel weer enige tijd het roetfilter werkt. De opslag capaciteit wordt echter niet hersteld waardoor het systeem in veel gevallen nog te vaak regenereert  met als gevolg dat het voertuig een te hoog brandstof verbruik blijft houden.

Wat zijn de symptomen van een verstopte roetfilter?

Wanneer het roetfilter verstopt is, kunt u dit merken aan verschillende factoren. Zo zijn er verschillende symptomen waaraan u kunt merken dat uw roetfilter verstopt is die onderscheiden kunnen worden. Wanneer uw roetfilter verstopt is gaat er een lampje branden in het dashboard. Dit lampje is oranje en betekent dat u nog wel door kunt rijden, maar snel naar een garage of naar huis moet. Het is niet slim om nog vele kilometers te rijden wanneer dit lampje aangaat.

Ook zijn er andere symptomen waaraan u kunt merken dat er iets niet helemaal goed is. De auto gaat bijvoorbeeld stinken tijdens het rijden en het oliepeil stijgt. Ook kan de auto beginnen met stotteren en schokken en het maken van brommende geluiden. Als u langer door blijft rijden met een verstopt roetfilter, dan zal het brandstofverbruik oplopen en zal de auto in een noodloop terechtkomen. Hierdoor verliest de auto het vermogen en kunt u niet meer voluit rijden.

Uw auto zal verschillende signalen geven dat er iets aan de hand is, wanneer het roetfilters verstopt is.

Hoe kunt u roetfilter problemen oplossen?

Een verstopt roetfilter kunt u op verschillende manieren oplossen. Zo kunt u proberen zelf een regeneratie te laten ontstaan. Dit kunt u doen door zo’n 20 minuten lang op de snelweg te gaan rijden. Werkt dit niet, dan kunt u ook bij De Roetfilter Dokter komen. Wij werken met professioneel apparatuur en zorgen er met een middel voor dat het roetfilter gereinigd wordt. Dit middel veroorzaakt een regeneratie, waardoor de verschillende opgeslagen stoffen verbranden. Deze geforceerde regeneratie wordt ook wel roetfilter reiniging genoemd. Bij de regeneratie ontstaat weer as, wat wij gelijk schoon kunnen maken. Op die manier kunt u weer een stuk langer door met uw auto zonder dat u roetfilter problemen zult ervaren.

Roetfilter problemen voorkomen doet u zo

Het laten reinigen van uw roetfilter brengt natuurlijk kosten met zich mee. Zo bent u vanaf €175,- van uw verstopping af. Het moeten laten reinigen van uw roetfilter kunt u ook voorkomen. Hiervoor kunt u een aantal dingen doen. Het rijden in hogere toeren en het afleggen van grotere afstanden zorgt er bijvoorbeeld voor dat de motor warmer wordt waardoor een natuurlijk regeneratie wordt getriggerd. Daarnaast kunt u regelmatig het roetfilter en de EGR klep controleren.

Bij De Roetfilter Dokter raden wij aan om deze verschillende stappen te zetten om zo te voorkomen dat u snel weer uw roetfilter moet laten reinigen.

De Roetfilter Doktor

Contact

Heeft u na uw bezoek aan onze website nog vragen? 
Of direct hulp nodig!?

Neem contact op met  De Roetfilter Dokter

Handelstraat 20-A
6851 EH Huissen

Of vul het contactformulier in, één van onze medewerkers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier